Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomenetelmä, jota on harjoitettu Kiinassa jo tuhansia vuosia. Suomeen akupunktio on tullut 1970-luvun alussa ja se on vakiinnuttanut asemansa myös länsimaisessa lääketieteessä. Länsimaisen lääketieteen selitysmallit perustuvat lääketieteeseen ja akupunktion vaikuttavuudesta on tehty monia lääketieteellisiä tutkimuksia.
Lääketieteellistä akupunktiota voivat antaa terveydenhuollon ammattihenkilöt, jotka ovat saaneet asianmukaisen koulutuksen ja joiden ammatin harjoittamista voidaan valvoa. Suomessa akupunktiokoulutusta järjestetään lääkäreille ja fysioterapeuteille.
Akupunktio fysioterapiassa
Fysioterapiassa akupunktiota käytetään pääsääntöisesti vähentämään kipua paikallisesti ja yleisesti, vähentämään lihaskireyksiä sekä rentoutukseen. Akupunktio on erittäin turvallinen hoitomuoto koulutetun henkilön suorittamana ja sen käyttömahdollisuudet eri tuki- ja liikuntaelinsairauksiin ovat laajat.
Akupunktiossa käytetään aina steriilejä kertakäyttöneuloja, jotka neulan rakenteen ansiosta aiheuttavat verenvuotoa pistokohdassa vain harvoin.
Hoidon kokonaiskesto on yksittäisenä hoitona noin 30 min, mutta akupunktiota voidaan antaa myös osana muuta fysioterapiaa. Akupunktiohoito vaikuttaa jokaiseen hyvin yksilöllisesti, hoidon vaikuttavuutta voidaan arvioida yleensä 3 hoitokerran jälkeen.
Tyypilliset akupunktion hoitokohteet fysioterapiassa ovat mm.
KuntoKamarilla lääketieteellistä akupunktiota antavat fysioterapeuttimme Topi Valtanen ja Martti Mikkola. Saatavilla on myös sähköakupunktiota.