Ihminen ottaa päivittäin tuhansia askeleita. Työ ja harrastukset sekä sairaudet ja loukkaantumiset vaikuttavat siihen, miten alaraajat kestävät päivittäiset rasitukset. Jalkojen virheasennot ovat yleisiä; niistä kärsii jopa 45–50 % suomalaisista.
Alaraajojen virheasennoista johtuvia ongelmia ovat mm. vaivaisenluut, kantakalvon tulehdukset, akillesjänteen tulehdukset, penikkatauti sekä rasitusvammat polven ja lonkan alueella. Jalkojen virheasennot heijastuvat helposti myös muihin kehonosiin ja päinvastoin. Esimerkiksi selkäkivusta kärsivä saattaa helposti kuormittaa alaraajoja virheellisesti välttääkseen kipua ja osa selkäkivuista johtuukin alaraajoista.
Alaraajatutkimus
Jalan ongelmiin erikoistunut fysioterapeutti suorittaa ensin alaraajatutkimuksen. Alaraajatutkimuksessa käydään läpi jalkaterän rakenne, toiminta ja määritellään mahdolliset virheasennot. Onko kyseessä toiminnallinen haitta, annetaan ohjeita asian korjaamiseksi sekä muut korjausmahdollisuudet. Etsitään mahdollisia alueen kiputiloja ja annetaan niihin ohjeet, miten niistä pääsisi eroon. Samalla katsotaan nilkan, polven ja lonkan toiminta, liikkuvuudet sekä katsotaan tukirakenteiden kunto. Käydään läpi myös linjaukset alaraajassa ja annetaan ohjeita näistä löytyneisiin ongelmiin. Käydään läpi myös näiden vaikutusta selkään.
Moni jalkaterän, nilkan ja säären kiputila on korjattavissa oikeilla harjoitteilla, mikä taas mahdollistaa normaalia liikkumista. Alaraajojen hoito-ohjelma voi sisältää manuaalista käsittelyä, erilaisia kivunhoitoja sekä yksilöllisen kuntoutus- ja seurantaohjelman. Kun alaraajatutkimukseen tullaan lääkärin lähetteellä, kuuluvat tutkimukset ja hoito Kelan korvauksen piiriin.
KuntoKamarilla alaraajaterapeuttina toimii fysioterapeuttimme Mikke Haaranen. Häneltä voit tilata myös aktivoivat, yksilölliset Askel AID-tukipohjalliset.
Jalkaterän yleisimpiä vaivoja
Vaivaisenluu
Jalan rakenteen häiriö, jossa ensimmäinen jalkapöytäluu kääntyy isovarpaan tyvinivelestä ulospäin kohti toista jalkaa ja isovarvas painuu virheellisesti kohti toisia varpaita. Lievissä tapauksissa hoitona voi käyttää paljoin jaloin kävelyä, jalkajumppaa ja varpaiden väliin asetettavia kiiloja, jotka korjaavat varpaan virheasentoa. Vaikeammissa tapauksissa vaihtoehtona on leikkaus.
Kantakalvon tulehdus
Kantaluuhun kiinnittyvän jalkapohjan jännekalvon tulehdus on yleisin kantapään alueella tuntuvan kivun syy. Tyypillisenä oireena kipu iskee liikkeelle lähtiessä levon jälkeen, erityisesti aamuisin. Kipu usein hellittää ensimmäisten askelten jälkeen, mutta voi pahentua taas myöhemmin päivällä. Tulehdusta voi hoitaa levolla, tulehduskipulääkkeillä, kylmähoidolla ja venytyksillä. Askeleen vaimentamiseen voi käyttää silikonisia kantalappuja. Myös oikeanlaisella jalkaterän jumpalla voidaan lievittää kipua.
Akillesjänteen tulehdus
Akillesjänteen tulehdus vaivaa erityisesti juoksijoita. Tulehtunut jänne on koskettaessa arka ja kipuilee erityisesti aamuisin. Kipu pahenee rasituksen aikana ja nilkkaa koukistaessa. Vaivaa voi hoitaa levolla, tulehduskipulääkkeillä, kylmähoidolla ja venyttelyillä sekä oikeanlaisilla harjoitteilla, jotka muokkaavat jänteen rakennetta. Jalkaterän oikean asennon löytämisessä voivat auttaa myös asianmukaiset kengät ja kantakorotus. Kroonistunut vaiva voi vaatia leikkauksen.