Lymfaterapialla parannetaan imunesteen eli lymfan virtausta vartalossa, jolloin turvotus vähenee. Manuaalinen lymfaterapia on kevyttä, käsin annettavaa, pumppaavin liikkein tehtävää käsittelyä. Manuaalista lymfaterapiaa voidaan antaa vartalon, raajojen, pään ja kasvojen alueelle 1-5 kertaa viikossa.
Lymfaterapiaan yhdistetään kompressiohoidot (painetekstiilit: tukisukat tai –hihat ja tukisidokset), liike-, liikuntahoidot ja ihonhoito sekä hengitysharjoitukset. Terapeuttisia harjoitteita tarvitaan usein lihaspumppu-toiminnan ja nestekierron edistämiseksi, lihaskireyksien lievittämiseksi sekä nivelten liikkuvuuksien parantamiseksi. Nämä tukevat ja tehostavat manuaalisen lymfaterapian vaikutuksia. Ihon hoito on tärkeä huomioida, koska turvotustilat tuovat useissa tapauksissa ihomuutoksia.
Hoitoon voidaan yhdistää myös lymfateippaus. Aikainen lymfaterapian aloitus tuottaa parhaimmat hoitotulokset, mutta myös pitkälle edenneissä tapauksissa voidaan turvotusta vähentää.
Lymfaterapiaan voi tulla myös ilman lääkärin lähetettä nauttimaan ihanasta rentoutumisesta. Hoidolla on stressiä lievittävä vaikutus – hoidon jälkeen olo on rentoutunut. Tässäkin hoitomuodossa on syytä huomioida lähtökohtana oleva terveydentila, esim. raskaus, allergia, kasvaimet jne.
Hoidon kesto on 60 tai 90 minuuttia. Hoitoa ei voi antaa kuumeiselle tai flunssaa sairastavalle henkilölle.
Lymfaterapian vaikutukset
KuntoKamarilla lymfaterapeuttina toimii Hanna Tammi.